Tussenstand BIG Challenge 2023: megabedrag voor kankeronderzoek
BIG Challenge heeft een tussenstand van maar liefst € 1.213.019,50 bekend gemaakt. Dat bedrag zal de komende maanden verder aangroeien. Woensdag 31 mei en donderdag 1 juni gaan de 246 deelnemers op de fiets of lopend keihard de strijd met de Franse berg aan. ‘Deze wedstrijd ga ik winnen’, aldus één van de deelneemsters, doelend op haar eigen strijd tegen kanker.
Deze dinsdag kwamen fietsers, lopers, supporters en vrijwilligers in Alpe d’Huez samen om hun dierbaren te gedenken. Tijdens een indrukwekkende en emotionele bijeenkomst vertelden een aantal deelnemers tegen een muisstil publiek hun persoonlijk verhaal. Dit alles werd omlijst door de liedjes van Maarten Peters (‘Dichter bij de hemel kom ik niet’) die elk jaar de Alpe d’HuZes opluistert met zijn aangrijpende muziek. Zelf moest hij vorig jaar afscheid nemen van zijn partner en mede-Alpe d’HuZes-fanatiekeling Margriet Eshuijs.
‘Daarom ben ik hier’
Melkveehoudster Mariëtte Meulenbroeks uit Lage Mierde (N.-Br.) kreeg zelf kanker - ‘Dan ontploft er een bom en kom je in een sneltrein die doordendert’ - en verloor meerdere mensen in haar omgeving aan deze ziekte. Waaronder een jongen van begin 20. “En daarom ben ik hier, omdat het zo belangrijk is dat we geld ophalen zodat meer onderzoek kan worden gedaan.” Ze benadrukt dat mede daardoor gelukkig veel mensen genezen en behandelingen steeds beter worden. “Ik zie het glas halfvol.”
Twee jaar geleden kreeg Sandy Huijbregts uit Reusel (N.-Br.) te maken met een unieke vorm van borstkanker. “Toen ik het bericht kreeg wist ik één ding zeker: deze wedstrijd ga ik winnen.” Een operatie, 15 bestralingen en 8 chemokuren verder gaat ze donderdag de berg verslaan. “Ik sta hier voor iedereen die voor me klaarstond. Voor iedereen die nu ziek is en waarvoor onderzoek zo belangrijk is.”
Janny Brouwer, boerendochter, uit het Friese Boornzwaag doet mee met het jongerenteam van studentenvereniging USRA van Aeres Hogeschool in Dronten. “De wereld is een mooie plek, en het waard om voor te vechten”, waarmee ze haar broer Gerben quote. Hij overleed drie jaar geleden op 20-jarige leeftijd aan een zeldzame vorm van kanker. Hij is de reden dat ze zich maximaal heeft ingezet om veel geld in te zamelen. Met bijna € 7.200 voor het KWF-kankeronderzoek is ze daar ruimschoots in geslaagd. Samen met 35 USRA agrarische studenten onthulde zij na haar verhaal het bord met tussenstand.